Bijen redden met gezoet papier

Het Poolse Saatchi & Saatchi in Warschau werkt samen met City Bees om Bee Saving Paper te ontwikkelen: biologisch afbreekbaar papier dat fungeert als energiedrank voor bijen.

City Bees probeert bijen te helpen overleven in een stedelijke omgeving. Als gevolg van het uitgebreide gebruik van pesticiden, snelle industrialisatie en stedelijke ontwikkeling, gaat het ook in Polen niet goed met de bij.

In dat land staan volgens City Bees 222 van de 469 soorten op de rand van uitsterven. Bijen moeten in stedelijke gebieden veel verder vliegen op zoek naar de planten die ze nodig hebben. De te lange afstanden put ze uit.

Het papier is ontwikkeld in samenwerking met Manufaktura Papieru Czerpanego w Kobyłce. Het fungeert als een energiedrank voor bijen, zodat ze hun bestemming kunnen bereiken.

Het bevat veel glucose en honingplantenzaden; hetzelfde spul dat imkers gebruiken in de winter, Slechts 0,5 kg glucose is genoeg om enkele duizenden bijen te voeden.

Om bijen te lokken, is het niet-plakkerige papier bedekt met UV-verf op waterbasis, die wordt toegepast in patronen die voor bijen op een weide vol bloemen lijken.

Nu nog een slimme ontwerper of drukker vinden die de het papier commercieel weet in te zetten.