Kartonnen alternatief voor ‘plastic onding’

Het kleine stukje hard wit plastic om broodzakken te sluiten, heeft sinds kort een nieuwe en milieuvriendelijke concurrent: het kartonnen broodclipje.

“Als je bedenkt dat we gemiddeld 97 broden per persoon per jaar eten (…) dan blijkt dat al die clipjes samen toch optellen tot een behoorlijke berg plastic! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de plastic zakken appels of peren die bij de supermarkten in de schappen liggen”. En dat zat Wout Kommer behoorlijk dwars, schrijft hij op Papierenkarton.nl.

Kommer is co-founder & creative director bij KarTent, een bedrijf dat ‘alles’ van karton maakt – en nu dus ook kartonnen broodclipjes. Samen met ‘Happy Activist‘ Martijn Jasper werd ‘Operatie Broodclipje‘ online gelanceerd en verstuurde KarTent in totaal 500 sample setjes van 10 clipjes. “Dit kartonnen broodclipje kan eigenlijk hetzelfde als zijn plastic evenknie. Zo is hij meerdere keren te gebruiken, kan hij tegen een plonsje water en blijft hij intact als je de broden invriest.”

“Het aantal reacties was overweldigend”, schrijft Kommer: “variërend van ‘slimmeriken’ die ons vertelden dat we de broodzak ook met een knoop dicht konden doen tot enthousiastelingen die wel 10 kitjes wilden bestellen om alle bakkers in de stad langs te gaan. (…) We zien gelukkig ook dat steeds meer bakkers overgaan tot een grotere bestelling. Inmiddels hebben we al zo’n 400.000 clipjes verkocht aan bakkerijen door het hele land.”

Kartonnen broodclip

“Om te zorgen dat ook de grote fabrieksbakkers overstag gaan en kartonnen broodclipjes de norm worden is er nog wel behoorlijk wat werk te verzetten. Hopelijk slaat het succes bij de kleine bakkers over naar de fabrieken: zo kunnen we elk jaar duizenden kilo’s plastic besparen en helpen we die plastic berg te verminderen.”