DRUKWERK BESTANDEN MAKEN 4 DUMMIES

Bij Drukkerij Zwinderman staat de studio paraat om u te helpen bij het druk klaar maken van drukwerk bestanden. Soms lukt het niet omdat essentiële informatie ontbreekt of het is niet om te zetten. Daarom hier enkele tips voor het aanleveren van drukwerk bestanden zonder dat we het voor u ingewikkeld maken.

CMYK of RGB
CMYK – Staat voor cyaan, magenta, geel en zwart. (full colour) Dit zijn de kleuren die worden gebruikt om uw document in alle kleuren af te drukken, een druk bestand moet dus worden ontworpen met behulp van CMYK. De printer / pers zal deze vier kleuren gebruiken om alle kleuren in uw document te creëren.

RGB – staat voor Rood, Groen en Blauw. RGB wordt alleen gebruikt in een digitale omgeving, uw TV, tablet, smartphone of computer gebruikt deze kleuren. Tenzij u een ontwerp maakt voor een website of een e-mail, is RGB is niet wat je gebruikt voor print design.

Het is belangrijk om alleen gebruik maken van de CMYK-modus op alle print- gerelateerde items.

4/4, 4/1, 4/0
Vraag je jezelf af wat 4/4 of 4/0 is en wat het verschil is?

Laten we beginnen met het drukken van een visitekaartje als voorbeeld. Met eerste getal geeft de drukker hoeveel kleuren u van plan bent om af te drukken op de voorkant van het visitekaartje. Als het een 4 is, dan dat betekent dat het zal worden gedrukt in full colour met behulp van CMYK (4-kleuren druk). Een 1 betekent dat je 1 kleur inkt gebruikt (meestal PMS kleur systeem), 0 betekent dat er niets moet worden afgedrukt.

Ook het tweede getal betekent hetzelfde, behalve dat het verwijst naar de achterkant van het visitekaartje. Daarom, 4/4 betekent dat u gaat afdrukken in full colour op de voor- en achterkant van de kaart, terwijl 4/1 betekent full colour op de voorkant en zwarte inkt op de achterkant.

In de meeste gevallen zal het goedkoper voor u zijn om in minder kleuren te drukken.

Pantone PMS Waaier

Pantone kleuren
Daarnaast is er nog een kleurensysteem: Pantone kleuren, oftewel PMS (Pantone Matching System) Dat werkt zoals een verf mengmachine in de bouwsupermarkt: kant en klare kleuren aanmaken. Omdat deze kleuren verschillen voor gestreken (glanzend) en ongestreken (mat) papier zijn er nummers met een U ervoor (uncoated) en C ervoor (coated). Omdat deze kleuren worden gemengd uit heel veel zuivere pigmenten zijn deze PMS kleuren veel rijker en beter van kwaliteit, vooral bijvoorbeeld in paars, turquoise en oranje zie je een groot verschil!

Afloop – Bleed
Afloop is een extra randje rondom het drukwerk wat de drukker eraf mag snijden om een haarscherp snijresultaat te krijgen.
Een drukker kan niet exact tot op de micron op het gedrukte randje snijden. Tijdens het drukken komt er lucht tussen de vellen in de stapel papier. De vellen kunnen hierdoor tijdens het snijden een beetje onderling verschuiven. vandaar het extra randje van 3 mm. rondom wat wordt afgesneden zodat dit niet opvalt (schoon snijden).

Om te bepalen of u een afloop nodig hebt is een snelle blik op het document voldoende. Loopt een foto of een decoratie tot aan de rand van de pagina? Als dat zo is, heb je een afloop nodig van 3 mm. Als al uw foto’s, afbeeldingen of kleuren stoppen op minimaal 5 mm van de kant (onbedrukte ruimte rondom het hele document), dan is er geen afloop ruimte nodig.

De 5 mm afstand van de rand is nodig omdat het snijverschil daarbij niet opvalt.

CMYK Dot Screen

De grafische resolutie (DPI)
Een drukker vraagt om een ​​”hoge resolutie” beeld. Over dit onderwerp kan ik waarschijnlijk apart een blog schrijven, dus ik zal proberen dit zo eenvoudig mogelijk te houden.

Als we spreken over de resolutie hebben we het over DPI van een afbeelding (dots / puntjes per inch) op de huidige omvang (100% afmeting op het papier).

Een drukker heeft 300 dpi nodig, op ware grootte (100%), om een schoon en scherp beeld te garanderen. Dit komt vooral omdat printers en drukpersen printen met meer dots per inch. Een “dot / punt” is een stipje kleur (cyaan, magenta, geel of zwart) van de gebruikte inkten.

Beelden voor de web hebben meestal een veel lagere resolutie: 72 dpi omdat uw scherm alleen kan weergegeven met 72 dots per inch. Alhoewel deze resolutie nu stijgende is vanwege hogere kwaliteit beeldschermen is het meeste beeld van een website nog steeds niet bruikbaar voor het maken van drukwerk.

Is het nog steeds te ingewikkeld?
Dan staat bij drukkerij Zwinderman de koffie voor u klaar. Op onze website vindt je onze merken en voorbeelden van producten die inspireren. Mocht je meer informatie willen ontvangen of een op maat gemaakte offerte kan je altijd contact opnemen met ons of gewoon even langs komen. Bij ons staat persoonlijk contact hoog in het vaandel in combinatie met een eigentijdse website zodat wij je altijd van dienst kunnen zijn. Wij leveren maatwerk en kunnen door middel van onze eigen studio bestanden controleren, aanpassingen maken en uw ontwerp verzorgen.