Reclamefolders blijven onverminderd populair onder consumenten. Met een bereik van 13 miljoen Nederlanders (95%) is de folder het belangrijkste medium voor hulp bij aankoopbeslissingen.

Uit de NOM Folder Monitor 2017 blijkt dat het aantal digitale folderlezers stijgt; 7% (+2%)  leest alleen digitale folders en 34% (+3%)  zowel papier als digitaal. Deze stijging gaat echter nauwelijks ten koste van de papieren folder. Nog steeds leest 55% van de Nederlanders alleen een papieren folder.

Gemiddeld besteden folderlezers 17 minuten per week aan het lezen van papieren folders en 13 minuten aan het lezen van digitale folders. Het onderzoek toont ook een opmerkelijk verschil: de papieren folder wordt in hoge mate ter ontspanning gelezen: “folders zijn leuk”; terwijl de digitale folder meer gebruikt wordt om producten te vergelijken en informatie over producten op te zoeken. De beide foldertypen hebben een andere functie en versterken elkaar hiermee.

Belangrijk medium

De onderzoeksresultaten laten zien dat met 41% de folder het belangrijkste medium is voor hulp bij aankoopbeslissingen. Bij 43% van de huishoudens bepalen folders het boodschappenlijstje, de helft van alle folderlezers koopt regelmatig een product uit een folder. De fysieke en digitale folder is daarmee een krachtig (communicatie)middel dat aanzet tot actie.

Landelijk gezien heeft 21% van de Nederlandse bevolking een brievenbussticker waarmee ze aangeven thuis geen folders te willen ontvangen. “Vrijwel heel Nederland leest folders”, concludeert de NOM Folder Monitor 2017. “En dat niet alleen: meer dan 81% komt in actie na het lezen van een folder. Een folder wérkt. Zowel digitaal als papier. Supermarkten, warenhuizen en andere retailers plukken daar al jaren de vruchten van.”